Dictionar Termeni Nunta si Evenimente


Acele de par – Sunt niste accesorii puse in parul miresei, care ajuta la prinderea voalului.

Aranjamentele din plante ornamentale – sunt acele aranjamente ce au forma de animale, litere sau numere si forme geometrice.

Bilute ornamentale – bilute colorate, comestibile facute din zahar folosite pentru ornarea torturilor.

Bratara corsage – bratara formata din flori pusa pe bratul unei femei, ruda cu mirele ori mireasa. Orhideele sunt printre cele mai populare flori alese pentru acest tip de bratara.

Brau – o curea lata, in jurul taliei, purtata de mire sub costum. Este de obicei de culoare neagra, dar poate fi si de alte culori.

Buchetul de aruncat – este copia fidela a buchetului miresei, dar pe care mireasa il arunca peste umar domnisoarelor de onoare si invitatelor necasatorite. Se spune ca cea care va prinde buchetul va fi urmatoarea care se va casatori.

Buchetul miresei – buchetul de nunta pe care mireasa il primeste de la mire.

Bufet suedez – bufet cu autoservire, format din meniuri diferite aranjate pe o masa lunga. Este alegerea cea mai accesibila, insa daca nu se stabileste un anumit control asupra meniului poate depasi cu mult bugetul alocat.

Caligrafie – o forma sofisticata de scris de mana, folosita cel mai adesea la invitatiile de nunta scumpe.

Cravata Ascot – Este un tip de cravata cu capatul foarte lat, care este rezervata pentru cele mai formale nunti de zi sau ocazii. Aceasta este purtata cu o haina gri, mai lunga in spate decat in fata si pantaloni gri cu dungi.

Cavalerul de onoare – are o multime de indatoriri, dar cea mai mare e pastrarea verighetei miresei, pe care o va inmana mirelui in timpul ceremoniei. O alta indatorire este tinerea toastului la inceputul petrecerii. Va semna in calitate de martor pe certificatul de casatorie, dar mai ales, va avea grija ca mirele sa ajunga la nunta!

Cocarde – Aranjamente florale de mici dimensiuni, purtate in piept, pe partea stanga a costumului, de catre mire, cavaleri de onoare, rudele mirelui si a miresei.

Copiii cu lumanari – sunt copii (responsabili) care aprind lumanarile in biserica, atunci cand mama miresei (care este gazda intregii nunti) se aseaza. De obicei acestia sunt imbracati frumos si la fel.

Cornelli – o forma complicata de glazura decorativa,care seamana cu o dantela de pe tortul de nunta.

Cosul cu flori – este un cos rotund, umplut cu petale de flori si tinut de fetitele de flori cu o panglica.

Crinolina – e un fel de voal care ajunge pana sub genunchii miresei, dar intotdeauna deasupra gleznelor.

Dantela – este o plasa decorativa, impletita, cu puncte innodate sau curbate ori modele simple. Exista multe modele de dantela incluse intr-o rochie de mireasa. Alencon, Chantilly, dantela spaniola sau venetiana sunt doar cateva dintre tipurile de dantela disponibile.

Decoratiuni – mici articole decorative, cusute sau lipite pe rochia de mireasa cum ar fi broderii, dantele, margele de cristal sau sticla, panglici, arcuri, paiete, franjuri, perle, si altele.

Decoratiunile florale – buchete de flori aranjate in mod decorativ.

Decor elvetian – o metoda de decorare a tortului, care implica mici puncte aleatorii pe glazura.

Diadema – o coronita purtata de mireasa, impodobita cu multe pietricele semi-pretioase. In Grecia, la nuntile crestin ortodoxe, ambii miri poarta pe cap cate o coroana.

Domnisoara de onoare – in multe tari, cunoscuta si ca domnisoara de onoare sefa, ea are indatorirea de-a merge inaintea miresei spre altar. La fel ca si cavalerul de onoare ea tine verigheta mirelui pe care o va inmana miresei la momentul potrivit. Deasemenea, va tine buchetul miresei in timpul cununiei si va avea grija ca rochia acesteia sa fie aranjata.

Domnisoarele de onoare – cele mai bune prietene ale miresei. Isi cumpara singure rochiile, dar asculta intotdeauna sfaturile referitoare la model si culoare, pentru a fi asortate.

Fetitele cu flori – sunt de obicei fetite mici care deschid calea miresei imprastiind petale de flori, in drumul acesteia spre altar.

Fileu – este o plasa care ajuta mireasa sa-si stranga parul in spatele capului.

Fondantul – este o glazura dulce, facuta din zahar, sirop si gelatina, folosit cel mai adesea pentru decoratiuni, desene si modele elaborate.

Fracul – este un costum purtat la nuntile oficiale de seara.

Ganache – este un amestec de ciocolata si frisca folosit la umplerea sau decorarea unui tort.

Ikebana – o forma artistica de-a impodobi flori, provenita din cultura japoneza, dar vazuta tot mai des la nunti .

Juramintele – sunt promisiunile de loialitate, dragoste, incredere si sprijin ale mirilor. Juramintele pot fi personalizate cu propriile cuvinte de fiecare dintre miri, sau pot fi raspunsuri la intrebarile puse de oficiant.

Koumbaro – titlu dat cavalerului de onoare in nuntile crestin-ortodoxe din estul Europei.

Martipan – facut din zahar, albusuri de ou si migdale acesta este folosit ca baza pentru glazuri sau pentru a face flori decorative pe tort.

Marturii de nunta – mici cadouri personalizate care se fac invitatilor dupa nunta.

Papion – cel mai popular tip de cravata asortata la un costum.

Pasta guma – este un amestec de zahar, amidon si gelatina folositA pentru realizarea unor panglici, flori sau fructe decorative pentru tort.

Pernita pentru verighete – este de obicei tinuta de o fetita sau un baietel.

Pieptanul miresei – se pune in par ca accesoriu decorativ si poate fi oricat de scump doreste mireasa sa fie.

Podium – o platforma mai ridicata, pe care este asezata masa mirilor. Este impodobita cu flori si alte obiecte decorative.

Pojartiera

Pouf – este o bucata de plasa atasata pieptenului sau acului de par, care sustine voalul.

Prezidiu

Smokingul – este un costum barbatesc formal sau semi formal, negru, care poate ficu un singur rand de nasturi (1-4 nasturi) sau randuri duble (3-8 nasturi).

Staroste

Tiara – este o bijuterie semicirculara cu fata inalta si laturile inclinate purtata pe varful capului. Sau daca are inaltimea regulata, atunci poate fi purtata intr-o parte.

Trena – este o extensie foarte lunga a rochiei de mireasa.

Tulul – este un material din nylon, matase sau matase artificiala, folosit in croiala rochiei de mireasa.

Vasul cu flori / Vaza de decor – este un vas in care sunt puse diferite decoratiuni de flori, asezat pe masa invitatilor.

Voalul capela – acesta este voalul care atinge podeaua.

Voalul catedrala – voalul cel mai lung, care poate sa ajunga si la 3 metri in lungime.

Voalul cot – un voal care ajunge pana la cotul miresei.

Voalul dublu – asa cum spune si numele este un voal format din doua straturi, unul mai lung decat celalalt.

Voalul miresei – un singur strat de voal, scurt care acopera fata miresei inainte de cununie.

Voalul pe deget – unul dintre cele mai populare lungimi de voal, care asa cum sugereaza si numele ajunge pana la varful degetelor.

Vornic


Pin It on Pinterest